Odložen dug KAP-u

Bez autora
Mar 13 2011

Kreditni odbor OTP banke odobrio je Kombinatu aluminijuma Podgorica odlaganje plaćanja kreditnog zaduženja. Prema sporazumu, KAP-u je omogućeno da kreditne obaveze, prvobitno predviđene za mart i april, izmiri u toku maja. Iz OTP banke takođe je stigla i potvrda da garancije Vlade Crne Gore neće biti aktivirane. Ovoj odluci, kako se dodaje, prethodili su intenzivni višednevni pregovori predstavnika menadžmenta i banke, a uz saglasnost Ministarstva finansija. Iz uprave su ocijenili da dogovor sa OTP bankom predstavlja prvi korak menadžmenta KAP-a u procesu reprograma dugova, koji u ovom momentu u značajnoj mjeri opterećuju poslovanje kompanije. Činjenica je da je proizvodnja KAP-a danas u pozitivnoj zoni, ali ne u tolikoj mjeri da, pored tekućih operativnih troškova, može pokriti i kreditna zaduženja.

Odložen dug KAP-uKreditni odbor OTP banke odobrio je Kombinatu aluminijuma Podgorica odlaganje plaćanja kreditnog zaduženja.

"Prema sporazumu, KAP-u je omogućeno da kreditne obaveze, prvobitno predviđene za mart i april, izmiri u toku maja. Iz OTP banke takođe je stigla i potvrda da garancije Vlade Crne Gore neće biti aktivirane", saopšteno je iz kompanije prenijela je Mina business.

Ovoj odluci, kako se dodaje, prethodili su intenzivni višednevni pregovori predstavnika menadžmenta i banke, a uz saglasnost Ministarstva finansija.

Iz uprave su ocijenili da dogovor sa OTP bankom predstavlja prvi korak menadžmenta KAP-a u procesu reprograma dugova, koji u ovom momentu u značajnoj mjeri opterećuju poslovanje kompanije.

"Činjenica je da je proizvodnja KAP-a danas u pozitivnoj zoni, ali ne u tolikoj mjeri da, pored tekućih operativnih troškova, može pokriti i kreditna zaduženja. U pregovorima sa povjeriocima, kako su naveli, strogo se vodi računa da postignemo sporazum kojim ćemo uspostaviti ravnotežu između zahtjeva banaka i naše obaveze da sačuvamo stabilnost proizvodnog procesa", kazali su iz uprave fabrike.

Kombinatu je u ponedjeljak bio rok za otplatu rate od tri miliona kredita od ukupno 41 koliko moraju da vrate OTP banci do kraja godine.

Prethodno je menadžment KAP-a uplatio OTP-u ratu od 680 hiljada EUR od kredita za koji je garantovala Vlada. KAP je uplatio ratu, koja je po osnovu kredita kod OTP banke, dospjela na naplatu u februaru i zbog čijeg je kašnjenja mađarska banka tražila aktiviranje garancije Vlade.

Uplata je uslijedila nakon intenzivnih pregovora, koje su vodili predstavnici Vlade i vlasnika KAP-a, Centralnoevropske aluminijske kompanije (CEAC).

Vlada je, u skladu sa Ugovorom o poravnanju, obezbijedila garancije na kredite KAP-u ukupno vrijedne 131,68 miliona EUR.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik